afgemeerde NB29
Logo Van der Neut Northbeach jachten, (North Beach Yachts)

Welkom bij Northbeach Jachten
(North Beach Yachts)

NB24

NB29

NB35

Contact

Ontwerp

droogvallen

De North Beach 24 en North Beach 29 zijn zeewardige schepen ontworpen door Frans Cobelens met een bijna 'Engelse' uitstraling. Het rompontwerp is gebaseerd op de eveneens door Cobelens ontworpen Woodpecker, een boot waarmee Cobelens zelf al ruim twintig jaar vaart. Met hun variabele diepgang, een makkelijk strijkbare mast en de mogelijkheid droog te vallen komt vrijwel elk water binnen uw bereik.

Het ontwerp van de NB24 en NB29 is breed op de waterlijn en heeft behoorlijk harde klimmen zodat hij veel vormstabiliteit heeft. Een goede vormstabiliteit is belangrijk omdat er een ondiepe aangezette kiel met midzwaard is toegepast. Die aangeboute dooskiel van 15 cm breed, is van 12 mm dik staal met een zool van 20 mm dik staal. Het vol laminaat zwaard heeft voldoende ballast om het naar beneden te houden waarbij het geen rol speelt in de stabiliteit. Het zwaard is voorzien van teflon slijtstrips en kan in z'n geheel in de dooskiel verdwijnen om te kunnen droogvallen. Het zwaard wordt bediend met een stang en talie. Het voordeel van het gebruik van een stang boven een lijn is dat zowel naar kracht boven als naar beneden kan worden uitgeoefd.

Technische specificaties

Motor

De NB24 en NB29 zijn voorzien van een binnenboorddiesel. Met een kenterhoek tussen de 120 en 130 graden hebben ze de stabiliteit van zeewaardige kruisers. Dankzij een kielmidzwaard kan een variabele diepgang van PP cm worden bereikt terwijl er ook een volwaardig interieur gerealiseerd wordt.

Certificering

De NB24/29 is CE gecertificeerd; de NB24 heeft het certificaat CE B en voor voor de NB29 is het CE A verkregen.

Vaargebied

Vaargebieden strekken zich uit van Friesland via het IJsselmeer en de Wadden tot de Engelse oostkust.

Indeling

slaapplaats sb slaapplaats bb

De schepen hebben een volwaardig interieur dat is voorzien van vijf slaapplaatsen; drie met een lengte van 1,90 m en twee van 2 meter.

kaartentafel

Om de binnenruimte functioneel te benutten is de kaartentafel onder de kuipbank te schuiven en is de kajuittafel aan beide kanten klapbaar en als u dat wilt zelfs in zijn geheel weg te draaien.

kooktoestel

Het kooktoestel is aan bb zijde geplaatst, evenals de gootsteen.

slaapplaatsen vooronder

Dankzij het grote dekluik van 60 x 60 cm kan de voorpiek als bergruimte worden ingericht: door een luik van deze afmetingen kan bijna alles naar binnen. Het toilet staat centraal voorin bij de NB24, zodat het toilet voldoende afschot heeft en de rand vrijwel altijd boven de waterlijn blijft. Bij de NB29 is op dezelfde plaats als bij de NB24 zelfs een aparte toiletruimte aanwezig.

De twee voorste kooien kunnen op uw wens ook achterwege blijven.

Motor

De binnenboordmoter, een Yanmar van 6,6 kW (9pk) of 14pk, brengt het jacht op een kruissnelheid van rond de zes tot zeven knopen. Via een inspectieluik aan de voor zijde en in de bakskist kom je bij de achterzijde van de motor, de voorzijde bereik je door het kajuittrapje weg te halen. De tank is weggewerkt in de kiel.

'Naast dat alles moest het jacht ook een mooi, traditioneel uiterlijk krijgen' aldus Frans Cobelens. Dat is mede bereikt door de korte, lage opbouw. Dat zou kunnen leiden tot een wat kleiner dan gebruikelijke stahoogte. Men kan zich afvragen of er überhaupt wel voldoende stahoogte te realiseren is op een 24-voeter zonder het uiterlijk al te veel geweld aan te doen. Cobelens heeft een oplossing gevonden in een groot (80 x 80 cm) luik boven de kajuitingang dat openschuift. In combinatie met een kap erboven heb je daar 1,95 m stahoogte (onder het dichte luik 1,65 m).

dekopbouw

De esthetisch gekozen relatief kleine opbouw heeft ook praktische voordelen aan dek: het leidt tot brede gangboorden, een groot voordek en een ruime kuip. De laatste heeft 2 m lange banken en een verlaagd brugdek. Het volgens CE-voorschrift verplichte reddingsvlot heeft een plekje gevonden onder de achterste kuipbank. Lijnen en willen kunnen zowel in de bergruimte helemaal achterin worden opgeborgen en ook in de ankerbak is hiervoor nog plek.

De tuigage draagt bij aan de uitstraling, maar is bewust eenvoudig gehouden: gewoon masttop kotter. De rolkluiver op de intrekbare boegspriet is bedoeld voor ruime koersen en licht weer. Niet reven: gewoon helemaal wegrollen als je hem niet optimaal kan gebruiken. Dan maak je alleen gebruik van de zelfkerende fok die wél voorzien is van een rif. Door het achteronderwant ver naar achteren te plaatsen konden bakstagen achterwege blijven. De mast is met een sprenkel te strijken.

Volgas romp

De NB24 en NB29 hebben een romp en dek in volgas sandwichconstructie. De romp wordt standaard uitgevoerd in donkergroen en de kleurstelling voor het dek, de opbouw en kuip is crème. Uiteraard kunnen kleuren voor de romp en dek naar uw wensen worden aangepast. De zeilen kunnen naar keuze worden uitgevoert in wit of creme.

H.J. van der Neut Jachtbouw brengt de North Beach 24, de North Beach 29 en de North Beach 35 op de markt en voor een indicatie van de de verwachte levertijd wordt u verzocht telefonisch contact op te nemen.